Hellre eget företag än anställd? – Ett gästinlägg av Travel Nurse

Stafettforum.se har idag äran att ha Frederica, aka Travel Nurse, som gästbloggare

Är det de ekonomiska vinsterna – eller frihetskänslan?

För drygt tre år sedan tog jag steget. Först från fast anställd till konsult inom bemanning. Och kort därefter ytterligare ett kliv till att bli egen företagare. Entreprenör. Kringresande omvårdnadskonsult. Eller – som de säger på engelska – en Travel Nurse.
Jag började blogga om min väg mot eget företag. För att inspirera och för att de som kommer efter mig ska slippa uppfinna hjulet en gång till. Det finns inlägg om budget, företagsförsäkringar, nyttan man kan ha av Skatteverket, vikten av att hitta en bra revisor, Starta-eget-kurser, hur man använder LinkedIn*, om att man längtar hem ibland ute på uppdrag… Ja, det finns nåt om allt.
Många av mina inlägg har tagit upp nyttan av att starta eget kontra vara kvar som anställd konsult. Jag har flera gånger berört det här med frihetskänslan som är så viktig för mig. Att jag får bestämma själv. Ta ansvar – på gott och ont. Och så finns det förstås de rent ekonomiska aspekterna. Att man själv avgör hur mycket man tar ut i lön och sedan låter resten stå kvar i firman. Att ta ut som utdelning till lägre bolagsskatt. Och många andra aspekter på samma tema.
Vartefter bloggen har växt fram har jag fått fler följare, och även blivit kontaktad många gånger för att svara på frågor. Ge råd och tips. Något som jag verkligen tycker är kul och känner att jag bidrar när jag inspirerar. Därför var det också roligt när jag fick frågan om jag ville gästblogga på Stafettforum om just det här med eget företagande för vårdpersonal. Såklart jag ville det!
Men när jag satte mig för att tänka efter och börja skriva så kändes det lite paradoxalt. För just den här hösten har jag gjort en paus i företagandet till förmån för att ta en helt vanlig och fast anställning.  Men sen tänkte jag ett varv till… Och insåg att det var just de tre föregående åren som egen företagare som gett mig den allra viktigaste lärdomen och vinsten som tillvaron som entreprenör kan ge. För jag är inte längre samma person som jag var för tre eller fyra år sedan.

Men för mig visade sig den allra viktigaste vinsten vara personlig utveckling

För den anställning jag nu tagit har inneburit en utmaning på många plan. För det första är det inom ett område jag inte jobbat förut – primärvård. Och inom en nisch som jag bara drömt och önskat jag skulle jobba inom – som diabetessköterska. Och tack vare de erfarenheter jag skaffat mig under de senaste åren, de nya situationer jag kastat mig in i och det betydligt större ansvar jag lagt på mig själv så kändes det som ett naturligt nästa steg att ta det här jobbet. Trots att det i mångt och mycket handlar om att ”hit the floor running” som ju ofta är vardagsmat inom bemanning och särskilt när man är egen företagare. Man får gilla läget och ta det som det kommer.
Ansvaret som entreprenör och samtidigt bemanningskonsult har lärt mig tänka karriärstrategiskt, agera modigt och ta fullt ansvar för mig själv och min arbetssituation. Att inte tveka inför utmaningar utan istället se varje uppförsbacke som en väg till förbättring. Det är helt i linje med min livsfilosofi att tänka att var och en har ansvar för konsekvenserna av sitt eget agerande – eller brist därpå.


Karriärstrategi – och att inse sitt eget värde

Som vanlig anställd, kanske i en region, handlar det mestadels om att veta sin plats och jobba enligt schemat. Vad de än säger – det finns nåt inbyggt i den här branschen att man är ömsom en glorifierad ”vårdhjälte” som inte hinner kissa på arbetstid. Och ömsom en Florence som bara ska göra som hon blir tillsagd. Beordrade dubbelpass och andra påfund. Det känns hur 1952 som helst – allt medan andra branscher använder sig av konsulter utan att darra på manschetten och tveka inför det som är vardagsmat.
Som bemanningskonsult börjar man ana att det finns en annan sanning och en större värld där ute. Som entreprenör lär man sig själv tala språket. Hur det hänger ihop med intäkter och utgifter, skatter och avdrag. Om ansvar och konsekvenser. Man förstår att det är man själv som kan säga hur man vill ha det. Och vad man är värd. Som nu när jag tog anställning på en privat vårdcentral. Såklart de inte hade råd att fortsätta med inhyrda konsulter när de över en natt blev 25% dyrare. Såklart jag begrep det eftersom jag vet vad moms är. Och då löneförhandlade jag. Och sa hur jag ville ha schemat. Och fick det precis så. Det var ju jag som hade förhandlingsläge – och jag visste om det. Det är så marknadskrafterna fungerar. Med en anställningsgrad på 75% har jag valt att förlägga arbetstiden till tre hela veckor och en ledig vecka per månad. Så har jag min frihet ändå. Antingen jag vill vara helt ledig eller ta något uppdrag den veckan. Valet är mitt. Och just den valfriheten och modet att lugnt, och utan betänkligheter, förhandla fram det – har jag jobbat mig till. Det borde fler göra. Inse sitt värde. För ju fler starka, modiga och lugnt självsäkra sjuksköterskor och läkare vi har desto bättre fungerar vården tror jag.
Vadå? Blev ni nyfikna på vad jag gör den där fjärde, ”lediga” veckan? Ligger på sängen och äter chokladpraliner? Nääää… Jag sitter hemma och har videokonsultationer med en massa trevliga patienter som anställd sjuksköterska hos KRY! Så just för ögonblicket är jag inte egen företagare alls, utan vanlig löntagare. Medan jag bygger kompetens inom primärvård och diabetes, får in en fot i den digitala vården och planlägger nästa karriärsteg. En bit i taget med full koll och bra planering skapar jag det liv jag vill ha och blir den jag egentligen är. Och det är min bästa vinst av livet som entreprenör.
Lycka till!

/Fredrica Grahn

Frederica driver bloggen Travel Nurse, en uppskattad blogg bland konsultande vårdpersonal som behandlar egenföretagande och livet som konsultsjuksköterska.    *LinkedIn är ett professionellt nätverk, som Facebook fast endast till för arbetsrelaterat innehåll. Det är den perfekta plattformen för att nätverka med likasinnade. En plats att börja på är följande grupper:Vi Hyrsköterskor / Bemanningssköterskor / Stafettsjuksköterskor – ett alternativt sätt att jobba Vi Stafettläkare / Hyrläkare – ett alternativt sätt att jobba   

Rulla till toppen