Så förhandlar du lönen med bemanningsbolagen i 5 enkla steg!

Alla har vi känt den känslan någon gång att det arbetet vi utför inte ersätts med en rimlig lön. Många av oss har knutit handen i fickan och jobbat vidare, några har gått med i facken och låtit någon annan sköta förhandlingarna och några har själva tagit sig modet att prata med chefen om lönen. Varför är vi inte fler som tar upp diskussionen med chefen? Varför undviker vi att prata om så kallade känsliga ämnen? Varför säger vi inte i från till den som tar beslut när vi inte är nöjda med vår lön? Det fina med att förhandla lön med bemanningsfirmorna är att nästa “chef” endast är ett telefonsamtal bort. Säger den ena nej tackar man för sig och har 10 andra bolag att vända sig till – minst! I den här guiden går vi igenom vad vi brukar använda oss av för argument gentemot bemanningsfirmorna. Vi har fått höra av konsultchefer på olika bemanningsfirmor att vi var deras bäst betalda leg. läk i Sverige. Läs vår guide och använd tipsen och du får garanterat till en bättre deal än att bara ringa runt och fråga vad ersättningen ligger på för ett visst uppdrag.

1. Bestäm vart du vill arbeta

Börja med att skriva ned när och vart du kan tänka dig att arbeta. Ju fler landsting (=Regioner) och ju längre bort från storstaden du kan tänka dig att arbeta desto fler är bemanningsbolagen som konkurrerar med varandra och desto högre är ersättningen. Bemanningsbolagen fakturerar t.ex. för en specialistläkare i allmänmedicin i Stockholm 1184 kr/h medan samma kompetens i Region Jämtland Härjedalen ger 1810 kr/h om du väljer det bolaget som fakturerar mest (aktuella avtal 2019). Ju längre period du kan tänka dig att arbeta desto mer kan du förhandla. Om du endast kan tänka dig att arbeta i en region så gör det ingenting, det finns alltid många bemanningsbolag som är upphandlade (har ramavtal) alternativt är direktupphandlade i varje landsting och som till varje pris vill leverera. Bemanningsbolagen är skyldiga att lämna statistik över hur mycket de levererat till landstingen 1-2 gånger per år och är måna om att leverera mycket för att vara med i nästa runda av upphandlingar.

2. Var påläst

När du vet vart du kan tänka dig att jobba är det dags att ta reda på vilka bolag som är upphandlade i den regionen och vad dessa fakturerar landstingen för just din kompetens. Den här informationen hittar du här. Här kan du också se om landstingen står för rese- och boendekostnaden samt om det finns någon form av sommarbonus eller liknande om du jobbar ett visst antal veckor sammanhängande. Om du är löntagare måste bemanningsbolaget betala in arbetsgivaravgifter till skatteverket. Om du är under 65 år betalar bemanningsbolaget 31,42% (2019) i arbetsgivaravgifter och är du över 65 år ligger den avgiften på 16,36% (2019). Det betyder att det finns ca 15% extra i timlön att få för den som är över 65 år, något många kanske glömmer.

3. Förbered dig inför rundringning

Ta ett papper och skriv ner bemanningsfirmornas namn och vad de fakturerar landstingen för din kompetens, dels per timme och dels per vecka (samtliga avtalspriser på forumet är på faktura). Börja med de som fakturerar minst. Hitta bolagets hemsida på internet genom google. Kontaktuppgifter brukar stå i stort på första sidan. Efter samtalet skriver du ned vad du blev erbjuden och går vidare till nästa bolag på listan.

4. Strategier du kan använda under samtalet

a) Använd Stafettkalkylatorn för att snabbt beräkna hur stor marginal bemanningsbolaget har. Ditt mål bör vara att så stor andel som möjligt av den initiala marginalen ska konverteras till att bli en del av din ersättning.

b) Börja med att säga att du eventuellt kan tänka dig att jobba en viss period och att du just nu håller på att ringa runt till de olika bemanningsbolagen för att se vem som kan erbjuda dig bäst deal. Fortsätt med att ange den siffran som det aktuella bemanningsbolaget själva fakturerar landstinget för just din kompetens för att visa att du är påläst.

c) Fråga varför du ska välja just deras bemanningsbolag. För vår egen del brukar vi säga att ersättningen är det viktigaste.
Den första frågan du kommer att få är om du är löntagare eller fakturerar. Om du fakturerar är det enkel matematik. Om du däremot inte har ett eget bolag (kommer ett framtida inlägg om varför du absolut ska ha ett eget bolag!) behöver du räkna lite på ersättningarna. Oavsett om du är löntagare eller fakturerar med eget bolag bör du räkna på bemanningsbolagets marginal. Använd Stafettkalkylatorn. Den visualiserar på ett fint sätt att 200 kr/h i marginal kanske inte låter så mycket om ersättningarna ligger kring 1000 kr/h men på en vecka blir det 8000 kr, på en månad 32 000 kr och på ett arbetsår (=44 veckor) blir det 352 000 kr!
Vi har träffat på vårdkonsulter där bemanningsbolagets marginaler varit allt i från 5 kr/h till hissnande flera hundra kr/h.

d) Om du får ett erbjudande som du inte är nöjd med är det bra om du belyser hur mycket du går miste om genom beräkningarna enligt ovan. Påminn om att det är du som utför arbetet och att det är du som initierat kontakten och att det därmed är enkel inkomst för bemanningsbolaget. En idé kan också vara att gå med på en (absolut inte dålig) summa den första perioden av uppdraget för att höja ersättning den resterande om allting har gått bra. I de fall du behöver introduktion är det nämligen oftast så att bemanningsfirman står för den kostnaden.

e) Om ett uppdrag har legat ute länge och är svårt att bemanna kan ditt argument vara att allting inte handlar om pengar för bemanningsbolaget. En viktig del i spelet är också att kunna visa landstinget att man kan leverera. Som vi nämnt tidigare krävs bemanningsbolagen oftast på statistik 1-2 gånger per år avseende hur många timmar de har levererat och de är måna om att leverera många timmar.

f) Om du vet med dig att du är social, duktig och uppskattad på dina arbetsplatser kan det vara ett argument att höja din lön – du är nämligen en vandrande reklampelare för bemanningsbolagets märke.

g) Har du kollegor/vänner som funderar på eller tänker jobba extra? Låt påtala att om du är nöjd kommer du att berätta om hur bra bemanningsbolaget är och därmed hänvisa vänner/kollegor till dem och på så sätt utvidga deras läkar-/sjuksköterske-pool. Ingenting inom marknadsföring slår så högt som en vän som rekommenderar en produkt/tjänst.
För att förhandlingen ska gå i lås behöver både du och den andra personen båda känna er nöjda. Det är receptet för ett fortsatt samarbete. Kom alltid ihåg att det är ett vinstdrivande bolag du har att göra med, ett bolag som gör ett större arbete än vad vi som vårdpersonal kanske ser.
Kom också ihåg att fråga vad som gäller med försäkringar. Samtliga vårdinrättningar i Sverige har försäkringar vad gäller patienternas hälsa. Den enda försäkringen man som vårdkonsult behöver är en ansvarsförsäkring (om man har sönder något på arbetsplatsen). Vissa bemanningsbolag betalar in pension vilket också bör tas i beräkningarna.
I värsta fall om du inte accepterar / blir nöjd ber du att få fundera över erbjudandet och tacka för dig. 

h) Om uppdraget är på kort varsel kan det vara så att bemanningsbolaget åker på dyra viten om de inte lyckas bemanna uppdraget. Då kan man förhandla ner bemanningsbolagets marginal men också förhandla till sig en del av det eventuella vitet som de kommer att drabbas av om inte du tar uppdraget.

5. Sammanfatta resultatet efter samtalet

Skriv ned erbjudandet i kr/h och kr/vecka på ditt papper och gå vidare till nästa bolag. När du har ringt och pratat med samtliga bolag kan du med fördel gå ett varv till och diskutera vidare med de personerna du fick bäst erbjudanden i från och se om du kan höja dig ytterligare något.
För att få information om de senaste uppdragen kan du registrera dig hos de olika bolagen på deras hemsidor. Alternativt eller i tillägg kan du också skapa en profil på LinkedIn och skriva att du är läkare/sjuksköterska samt vad du har för erfarenhet och att du letar konsultuppdrag så kommer en drös av konsultmäklare att kontakta dig på en gång.

Sammanfattningsvis

Du bör veta vad du vill, veta vad bemanningsfirmorna fakturerar, veta ditt eget värde och framförallt veta att det finns många olika bemanningsbolag som gör allt för att du ska gå via just dom. Det är din trumf på hand!
Om du tycker att denna text gav dig något får du gärna sprida den till dina Facebookgrupper, kollegor, vänner etc etc. Du kan också visa din uppskattning genom att gilla vår sida på Facebook, på så sätt är du alltid uppdaterad med de senaste Tips & Trixen från Stafettforum.se. Det planeras för fler blogginlägg om stafettlivet framöver så titta in lite då och då.
Vi önskar dig ett stort lycka till med förhandlingarna!

/Teamet på Stafettforum.se

Rulla till toppen