Bild på ansvarsförsäkring för läkare och sjuksköterskor

Ansvarsförsäkring för läkare och sjuksköterskor

Har du funderat på att jobba som vårdkonsult eller har du redan börjat? Du vet väl om att du i vissa fal har ett krav på dig att ha en ansvarsförsäkring? Här reder vi ut om du är en av dem som behöver ha en. vi går också igenom aktuella priser och innehåll i försäkringen samt vart du kan teckna den billigaste och den bästa ansvarsförsäkringen.

Vilka läkare & sjuksköterskor behöver en ansvarsförsäkring?

Jobbar du som konsult, det vill säga stafettläkare och hyrsjuksköterska, behöver du ha en ansvarsförsäkring om du går via ditt egna bolag. Detta gäller inte om du är löntagare hos ett bemanningsbolag utan endast om du fakturerar bemanningsbolaget. Detta gäller alltid om man jobbar mot en region då detta är reglerat i samtliga ramavtal som bemanningsbolagen skriver med regionerna.

Jobbar du mot en privat vårdgivare t.ex. Capio eller Aleris, oavsett om du har ett bemanningsbolag som mellanhand, behöver du i majoriteten av fallen ha en ansvarsförsäkring. Detta brukar alltid vara reglerat i avtalet du skriver med vårdgivaren eller bemanningsbolaget.

Om du jobbar som timvikarie direkt mot en region eller en privat vårdgivaret äcks ditt försäkringsbehov av kliniken du jobbar på.

Vad är en ansvarsförsäkring för läkare och sjuksköterskor?

Det råder ibland en viss förvirring om vilken typ av försäkring läkare och sjuksköterskor som konsultar egentligen behöver. Man hör både ansvarsförsäkring men också patientförsäkring.

Enligt patientskadelagen måste alla vårdgivare ha en patientförsäkring. Detta för att överhuvudtaget få tillstånd av IVO att bedriva sjukvård. Vårdkonsulter som själva inte har en klinik utan som jobbar på andras kliniker (regioner eller privata vårdgivare) bedriver i den mening inte sjukvård.

Som konsultande läkare och sjuksköterska som jobbar på någon annans klinik behöver du ha en ansvarsförsäkring. Denna täcker skador som uppkommer på vårdgivarens utrustning pga oaktsamhet från din sida. Exempel på detta är om du skulle råka hälla kaffe på en bärbar dator som går sönder. Ansvar som legitimerad vårdpersonal gentemot HSAN är inte inkluderat i en ansvarsförsäkring.

Vad kostar en ansvarsförsäkring för läkare och sjuksköterskor?

En ansvarsförsäkring kostar olika beroende på om du är läkare eller sjuksköterska. Den kan kosta upp till 4290 kr per år.  Kostnaden kan du ta på ditt företag så den betalas med oskattade pengar. Vi på Stafettforum håller just nu på att ta fram en mycket förmånlig ansvarsförsäkring för både läkare och sjuksköterskor som konsultar. Detta gör vi i samarbete med ett av de största försäkringsbolagen i Sverige.

När släpper Stafettforum sin ansvarsförsäkring?

Vi är just nu i en intensiv fas av förhandling för att ta fram den bästa och mest prisvärda ansvarsförsäkringen för våra medlemmar. Förutom ansvarsförsäkring ser vi över behovet och möjligheten att introducera en förmånlig patientförsäkring för de läkare och sjuksköterskor som bedriver injektionsbehandlingar i hemmet eller på en klinik. Vi siktar på att vara igång fram emot hösten 2023. Du kan signa upp dig på vår maillista för nyheter nedan för att vara först på bollen när vi lanserar.

Allt gott,

/Teamet på Stafettforum.se

Anmälan till E-postlista

Konsultläkardagen

Denna maillista används för att kommunicera ut stora nyheter och då vi uppdaterar ramavtalspriserna på hemsidan.

Fler tips & trix

Rulla till toppen