Nya ramavtalspriser för Region Stockholm 2021

Chocksänkning av priserna

I ett tidigare inlägg rapporterade vi att Region Stockholm hade för avsikt att chocksänka priserna med ca 20% i den nya upphandlingen för hyrpersonal. Det ledde till ramaskri bland de konsultande läkarna och sjuksköterskorna. Sen kom pandemin och upphandlingen lades på is. Det gamla ramavtalet tidsförlängdes och priserna höjdes enligt index.

Vad skulle en prissänkning av ersättningen leda till?

Vad en eventuell prisjustering nedåt skulle leda till är såklart svårt att säga. En del tror att skillnaden i ersättning mellan att vara konsult och att vara anställd av regionen skulle bli så pass liten att fler konsulter skulle övergå till att bli fast anställda. Andra förberedde sig på att söka sig vidare till närliggande regioner. Vissa börja se mot väst och en anställning som konsult i Norge.

Ingen kan såklart sia om vad följden skulle bli men alla håller nog med om att det var klokt att inte ta ett sådant beslut mitt under brinnande pandemi.

Prisjustering

Den senaste prisjusteringen gällde fram till 2021-04-01 och möjligheten fanns för att ett nytt ramavtal skulle träda i kraft då. Istället blev det ännu en prisjustering. Priserna för legitimerad läkare och sjuksköterska höjdes med 3%. Läkarföreningen har förhandlat centralt om en löneökning med 2% 2021. Läkartidningen skriver att det enligt Läkarföreningens ordförande Heidi Stensmyren var “…väldigt tuffa förhandlingar”. Detta betyder att löneökningen i Region Stockholm för konsultande läkare under 2021 är hela 50% (1 procentenhet) högre än för fast anställda läkare i regionen.

Vi på Stafettforum.se har lagt ut den nya prisjusteringen för Region Stockholm. Du hittar den här. Är det här den sista prisjuteringen som kommer att ske innan vi ser ett nytt ramavtal? Det aktuella ramavtalet är giltigt till och med 2022.04.01 med möjlighet till 12+12 månaders förläning. Vi på Stafettforum.se hoppas att prisjusteringarna fortsätter till dess att ett nytt ramavtal färdigställs där priserna inte kommer att sänkas. Framtiden får utvisa vad som sker. Var försiktiga där ute och ta hand om er i konsult- och sjukvårdsvärlden!

/Teamet på Stafettforum.se

Rulla till toppen